

2021 届高三八省联考英语预测模拟卷

本试卷满分120分,考试时间100分钟。 -部分 阅读理解(共两节,满分50分) 第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中, 选出最

This famous site features one of the largest and most representative collections of Buddhist architecture and art in China. It was rated as a 5A-class tourist attraction in 2010.

The Lingshan Grand Buddha is an 88-meter-high open-air bronze statue of Sakyamuni. It is 17 meters higher than the Grand Buddha at Leshan Mountain. It is part of the pattern of Five Buddhas in five directions together with the Big Buddha at Lantau Island in Hong Kong to the south, the Grand Buddha at Leshan Mountain to the west, the Grand Buddha in Yungang Caves to the north and the Grand Buddha at the Longmen Caves in the central area. At the feet of the Grand Buddha, you can feel the loftiness(雄伟) and dignity of Buddhism.

Tips:

Location: Lingshan Road, Mashan town, Binhu district, Wuxi

Tickets: Through ticket: 210 yuan (\$31.85), and free tickets for the performance of Ode NN N.

fr. on

Auspiciousness for individual visitors

Opening hours for Lingshan Mountain: 7:00-17:00

Opening hours for Brahma Palace: 9:00-18:00

Recommendations:

The Ninc-Dragon Fountain

The Nine-Dragon Fountain in front of the giant Buddha will start to play music and the song, The Birth of Buddha, at 10 am every day. A huge lotus(莲花) slowly blooms with six petals, and a 7-meter golden statue of Prince Buddha rises from the lotus, with one hand pointing to the sky and one hand at the earth, symbolizing Buddha's light shining on all things.

The Brahma Palace

官方微信公众号:zizzsw 官方网站:www.zizzs.com

The whole palace shows the mixture of traditional cultural elements with Western architectural features. Many cultural heritage items and art works can be found there. Its splendid design surprises every visitor.



1. What is the Lingshan Grand Buddha famous for?

A.Its long history.

C.Its geographical location

B.Its special material.

D.Its typical collections of architecture and art.

N

2. What do we know about the performance of Ode to Auspiciousness?

A.It's free if you get a through ticket.

B.It costs 210 yuan at least.

C.It's available only for group visitors.

D.It lasts 10 hours for visitors.

3. Why does the writer recommend the Brahma Palace to us?

A.It's in front of the giant Buddha.

B.Visitors can enjoy a huge lotus there.

C.Its design and collections are amazing.

D.Many traditional cultural items are on sale.

В

Compassion and love are concepts that are often thought to be felt by humans only. As the most intelligent creatures to ever walk the earth, we tend to assume that we are the only ones who can feel emotions. We forget that the speechless beings who live here with us — animals — also have the same capability.

During a cold night in Ontario, Canada, a passer—by spotted something on the side of the road that made her stop — a shaking dog curled up in the snow.

官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>

2



When she approached the pup, she discovered that she wasn't alone - she was cuddling five orphaned black kittens to keep them warm.

The dog surely could have found a safer place to stay for the night, but she chose instead to help not just herself but other stray animals as well.

The Good Samaritan called Pet and Wildlife Rescue and an animal control officer picked them up. When they got to the shelter, it was apparent that a close bond had already been formed between the dog and the orphaned kittens. The staff decided to name the kind dog Serenity in honor of her selfless act.

"It's truly heartwarming!" a shelter spokesperson told The Dodo. "It had been a very cold night so these kittens would have had a very hard time surviving."

Aside from requiring treatment for worm and flea infections, the orphaned kittens are now safe. Just like a proud and doting mother, Serenity insisted on checking on her babies regularly to oversee their progress.

The good news is that the kittens are now living with a foster family who will care for them until they are old enough to be adopted. Serenity, on the other hand, is still looking for a family.

According to the shelter, she loves zooming around in the yard and is big on playing. She is also quite jumpy, so she would do best in a home without small children.

4. What did the passer-by see on the road?

A.A dog curled up in the snow.

B. Five kittens were in the snow alone.

C.A dog was warming five kittens in the snow. D.A dog found a safe place to stay for the night.

5. What does the underlined word "she" in paragraph 3 refer to?

A.The passer-by. B.The dog.

6. Where is the dog Screnity now?

A.Living in the shelter.

C.Staying with the kittens.

7.What can we draw from the story?

A.Animals and humans should live in harmony.

B.A sad end can be turned into a positive one.

C.Animals have the same capability with humans.

D.Animals can feel compassion and love like humans.

3 官方微信公众号:zizzsw 官方网站:www.zizzs.com 咨询热线:010-5601 9830 微信客服:zizzs2018

C.The kitten D.The spokesperson.

NN

B.Being adopted by a family.

D.Playing with some children.



Mr. Fang is now the owner of 56 greenhouses producing organic vegetables in the Gobi desert in Northwest China's Gansu province. He is one of the beneficiaries of the Gobi Farming Program of Gansu province that is building rows of greenhouses in the desert to help transform local farming and alleviate poverty.

Grain production in Gansu is greatly affected by the climate and the output is unstable. Agricultural production there relies heavily on rivers, oases and groundwater irrigation. If traditional extensive agricultural production continued, it could gradually narrow the living space.

In 1995, a local entrepreneur ventured to use Israeli technologies to build greenhouses for vegetables growing in the desert. Such individual pilot projects encouraged the Gansu government to launch a provincial-level Gobi farming program in 2017 with a target to build up a controlled-environment agriculture of about 20,000 hectares by 2022. Some cities in the province, which include Fang's village, have already been experimenting with Gobi farming for several years.

Despite the harsh environment, farming in the Gobi desert has its advantages: the extended amount of sunlight provides adequate energy for crops, a significant temperature difference between day and night helps crops accumulate nutrients and the Gobi's hot and dry air means fewer pests and crop diseases. The Gobi greenhouses popping up in Gansu use drip and spray irrigation, which can cut water consumption by almost 50 percent compared to a normal farm. The greenhouses are also eco-friendly, as they use substrates for soilless cultivation recycled from rotten leaves, straw and cow and sheep feces.

With the greenhouses, Fang earns around 70, 000 yuan annually. Data from Suzhou, district of Jiuquan showed the greenhouse program has helped bring an average revenue of about \$ 72,500 per hectare to local farmers. Large scale greenhouse farming is an investment-intensive project and cannot be sustained only by government financial support. Therefore, the local government has been encouraging villagers such as Fang to take the lead to rent greenhouses or build their own.

It is not an easy task, and many villagers still want to wait and see. However, more and more are starting to join in, either to run their own greenhouses or work as hired workers

官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>



专专注中学技兴人才培养

owners. Starting from managing four greenhouses in 2009, Fang now is also a partner of a greenhouse farming cooperative running 120 greenhouses.

The relatively low cost of large-scale land use in the Gobi desert have also encouraged large firms to start their Gobi farming pilot projects in Gansu. If the Gobi farming proves successful, it could provide experiences for countries in Central Asia linked with Gansu both by the ancient Silk Road as well as its modern version of the Belt and Road Initiative. 8. What affects grain production in Gansu most? N J D.Water B.Sunlight. A.Money. 9. What does the Gobi Farming Program aim to do? A.Change the local climate. B.Make the local residents rich. C.Protect the traditional agricultural production. D.Help university students start their own business. 10.What can we learn from the text? N A.The harsh environment is good for crops. B.At first, Fang only ran four greenhouses. NNNN ZIZZS. COM C.With the greenhouses, Fang earns around \$ 70,000 annually. D.Mr. Fang now owns 120 greenhouses producing organic vegetables. 11. What can be the best title for the text? A.The Belt and Road Initiative B.A Great Adventurer - Mr. Fang C.The Gobi Farming Program of Gansu D.The Advantages of Farming in the Gobi Desert Xto Me on D

Many studies have shown how playing video games can lead to structural changes in the brain, including increasing the size of some regions, or to functional changes, such as activating the areas responsible for attention. New research from the University at Oberta de Catalunya (UOC) has gone further to show how cognitive(认知的)changes can take place even years after people stop playing.

官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>



The study involved 27 people between the ages of 18 and 40 with and without any kind of experience with video gaming.

"People who were video gamers before adolescence, despite no longer playing, performed better with the working memory tasks, which require mentally holding and processing information to get a result, " said Marc Palaus, the author of the study.

The results show that people without experience of playing video games as a child did not benefit from improvements in processing and avoiding irrelevant stimuli(刺激) Indeed, they were slower than those who had played games as children, which matched what had been seen in earlier studies.

"People who played regularly as children performed better from the outset in processing 3D objects, although these differences were narrowed after the period of training in video gaming, when both groups showed similar levels said Palaus.

The study lasted a month and the researchers analyzed participants' cognitive skills, including working memory, at three points: before starting the training in video gaming, at the end of the training, and fifteen days later. The video game used was Nintendo's Super Mario 64.

According to Palaus, what most video games have in common is that they involve elements that make people want to continue playing, and that they gradually get harder and present a constant challenge. "These two things are enough to make it an attractive and motivating activity, which, in turn, requires constant and intense use of our brain's resources.

"Video games are a perfect recipe for strengthening our cognitive skills, almost without our noticing. However, it's not the reason for playing too much," he said

12. What can be learned about the study?

A.It looks at different games.

C.Its participants are adults.

B.It is aimed at adult gamers.

D.Its author likes playing games.

13.How did people playing no video games as children behave in the study? A.They tended to ignore irrelevant stimuli.

B.They failed to physically hold 3D objects.

C. They performed very slowly after training.

D.They did worse in working memory tasks.

14. What may Marc Palaus suggest doing?

6 官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>



N. N. ZIZZS.CO



A.Finding recipes for better cognitive skills.

B.Avoiding getting addicted to video games.

C.Trying less challenging video games.

D.Forbidding video games for the young.

15.What is the best title for the text?

A.Playing Video Games as Kids Can Cause Changes in Brain

B.Video Gamers Memorize Information Much More Quickly

C.Video Games Help to Improve Children's Working Memory

D.Playing Video Games Benefits Cognitive Skills Even Years Later

第二节 (共 5 小题; 每小题 2.5 分, 满分 12.5 分)

根据短文内容,短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余 选项。

As your teacher passes out the math test, your palms turn sweaty. You notice that our heart has begun to race. Glancing down at the page, you suddenly forget those operations on which you had drilled only a few days earlier. Do you perform all additions first in a complex calculation? 16 Suddenly, you start to doubt a lot of things that you know.

If that sounds familiar, you might suffer from math anxiety. Or maybe not Even researchers who study this condition note that it can be surprisingly hard to define 人下定义了math anxiety.

17 After all, it's not an officially recognized mental disorder in the way that depression is.

<u>18</u> It asks things like "how anxious would you feel about being given a set of division problems to solve on paper". Those who score high on these surveys about stress over making calculations related to numbers will be labeled math anxious.

In general, people who panic over their math skills tend to do worse in math classes than people who don't mind numbers. ______19____ "Just because you're math anxious, that doesn't always mean you're bad at math," notes Rose Vukovic, an educational psychologist at the University of Minnesota in Minneapolis.

Math anxiety affects people of all ages. It can lead to poor performance in math classes. 20 Throughout life, this type of stress can stand in the way of mastering skills or projection.

官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>



Xto Kt. com

areas that rely on calculations. But the good news is that the problem is manageable. Researchers

are finding ways people can cope with this stress.

A. But that's not always true.

B. It has an unimaginable impact.

C. And its impacts don't end at graduation.

D. Oh, you know it - well you're pretty sure, right?

E. To diagnose math anxiety, researchers conduct a questionnaire.

F. It's also hard to identify precisely how many people suffer from it?

G. Math anxiety has also been linked to negative emotions from the past.

第二部分 语言知识运用 (共两节,满分 30 分)

第一节 (共15小题;每小题1分,满分15 分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最 佳选项。

I did not remember her, but recently her email note surprised me. The email began, "We met in a subway train in Queens..."Fate had 21 us next to each other.

She 22 that she had been sad and depressed. Her sad feelings did not 23 me. I continued to talk to her about 24 and love. I gave her quote cards that she put in her bag.

At home she was <u>25</u> to find the words on the quote cards resonated ($\pm \frac{10}{10}$) with her present situation. She became very happy and her <u>26</u> heart wanted to see me again to thank me about the <u>27</u> she received.

She <u>28</u> me for 3 years with no <u>29</u>. She did not know I was connected to Kind Spring. Last week she talked with her family and thought I might be working at KindSpring.org. In an email to KindSpring, not knowing my <u>30</u>, she explained my face and our <u>31</u>. I am very grateful to KindSpring for going the extra mile to find my email ID and be the connecting <u>32</u> between us.

Fatemah is eager to meet me when I visit New York next year. She said

my <u>33</u> changed her life. I have <u>34</u> probably over fifty thousand cards, but the one she received is <u>35</u>.

21.A.introduced

B.saved

C.seated

D.cheat

官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>



专专注中学技兴人才培养

22.A.wrote	B.forgot	C.realized	D.guessed
23.A.move	B.bother	C.stop	D.surprise
24.A.friendship	B.loss	C.sadness	D.hope
25.A.shocked	B.excited	C.embarrassed	D.puzzled
26.A.anxious	B.grateful	C.broken	D.curious
27.A.lesson	B.kindness	C.respect	$^{\mathcal{N}}\mathbf{D}.$ sympathy
28.A.turned down	B.relied on	C.passed over	D.searched for
29.A.complaints	B.excuses	C.results	D.regrets
30.A.colleagues	B.name	C.boss	D.appearance
31.A.promise	B.appointment	C.meeting	D.misunderstanding
32.A.bridge	B.barrier	C.person	D.way
33.A.visit	1 ³ B.talk	C.email	D.work
34.A.paid for	B.sold out	C.used up	D.given away
35.A.well-kept	B.specially-made	C.worthless	D.priceless
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)			
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。			
When foreigners come to China, they may be <u>36</u> (surprise) at Chinese's special			
fondness and preference for seals. To Chinese, seals are an art of deep cultural roots,			
37 combines the essence of both calligraphy(书法) and sculpture and inspires			
generations to study, to appreciate and to collect.			
It is believed that seals came out as early 38 8,000 years ago after our ancestors			
could make pottery wares(陶瓷) and had private property. They tried to make marks			
on 39 (they) own possessions to prevent them from being stolen. When the first dynasty			
40(found), the king began to use seals to empower(授权) and to show lordly credits.			
Only the king's special seal was then called "Xi", <u>41</u> (represent) the highest authority.			
The first emperor of China, Qin Shi Huang, had his "Xi" 42 (make) out of the invaluable			
and beautiful jade "Heshi Bi".			

官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>



专专注中学技兴人才培养

Then the local governments also needed seals for 43 same function. Meanwhile, private seals were carved in a variety of lucky _____44 (character) and vivid animal patterns. (gradual). the sphragistics(印章学) came into being. 45 第三部分 写作(共两节,满分40分) 第一节 (满分15分) 假定你是李华,伦敦孔子学院的学生来你校参加国学夏令营,请你 营式上 发言,内容包括: NNN.Z 1. 表示欢迎; 2. 介绍活动安排(诵读国学经典、参观孔子故里); 3. 表达祝愿。 注意: 1. 词数 80 左右: 2. 可以适当增加细节, 3. 开头和结尾已给出, 不计入总词数 参考词汇: 孔子学院 Confucius Institute; 国学经典 Chinese classics N 第二节 (满分25分) 阅读下面材料,根据其内容和所给隐落开头语段续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写 的词数为150左右。 Krou Millions of people have used commercial DNA tests to trace their family trees. For a few lucky folks, the results have been life-changing, introducing them to relatives they had lost long ago - or never knew existed. Walter Macfarlane, 76, and Alan Robinson, 74, have been friends for more than 60 years. They grew up a few miles away from each other in Honolulu and met in

sixth grade. They played high school football together. They are so close - they're

0 官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>



and Uncle Alan to each other's kids. So imagine their surprise when they discovered they were, in fact, biological brothers.

It came out, as so often happens, by accident. Walter, a retired math and physical education teacher, was adopted when he was only 8 months old. He didn't learn the truth until he graduated from high school. The only thing his adoptive parents told him was that his father died in the war and his mother couldn't raise him on her own. Since then, he had wanted to know about his family tree.

So in 2016, when commercial DNA-testing kits were starting to take off, Walter's daughter, Cindy Macfarlane, suggested he try a couple. When Cindy logged on to *ancestry.com* to check the results, she saw that a user named Robby 737 and her dad shared enough DNA to be half siblings(兄弟).When Cindy asked her parents whether they knew anyone who could have that username, her mother immediately thought of Walter's friend, Uncle Alan. His nickname was Robby, and he used to fly 737s for Aloha Airlines.

Could that really be possible? Walter wondered. Actually several years before, Alan had taken the same DNA test that Walter did to learn more about his medical background. But he had never talked to Walter about it. Walter was eager to reach Alan as soon as possible.

Walter spent ten minutes trying to get his friend on the phone.



11 官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>



答案: 1.D; 2.A; 3.C

解析:1.细节理解题。灵山大佛以什么闻名?根据第一段第一句 This famous site features one of the largest and most representative collections of Buddhist architecture and art in China.这个著名 的遗址是中国最大、最具代表性的佛教建筑艺术收藏之一。故选 D 项。D.这是典型的建筑 和艺术收藏; B.它的特殊材料; C.它的地理位置; A.它有着悠久的历史。 2.细节理解题。关于吉祥颂的表演,我们知道些什么?根据第三段中的.Tickets: Through ticket: 210 yuan (\$ 31.85), and free tickets for the performance of Ode to Auspiciousness for individual visitors 门票: 直达票: 210元(31.85 美元) 及为个别游客提供的吉祥颂歌表演免费门票。可 知,买到票后这个演出是免费的。故选 A 项。D.对游客来说,它持续 10 个小时; B.它至少 要 210 元: C.只供团体访客使用; A.如果你有一张直通票, 它是免费的。 3.推理判断题。为什么作者向我们推荐婆罗门宫?根据最后一段第一句 The whole palace shows the mixture of traditional cultural elements with Western architectural features. 整个宫殿 体现了传统文化元素与西方建筑特色的融合。由此可推知,作者推荐 Brahma 宫殿是因为它 的设计和收藏《人惊叹。故选 C 项。A.它在大佛前面; C.它的设计和收藏是惊人的; B.游客 一朵巨大的莲花; D.许多传统文化项目都在打折。 可以在那里享受-

B

答案: 4.C; 5.B; 6.A; 7.D

解析: 4.细节理解题。根据第三段 When she approached the pup, she discovered that she wasn't alone-she was cuddling five orphaned black kittens to keep them warm.当她走近这只小狗时, 她发现自己并不孤单一一她依偎着五只失去父母的黑猫宝宝给它们取暖。由此可知,路人在 路上看到了一只狗在雪地里给五只小猫取暖。故选 C

5.单词指代题。根据后文 was cuddling five orphaned black kittens to keep them warm.路人走近 这只小狗时,她发现自己并不孤单她(狗)依偎着五只失去父母的黑猫宝宝给它们取暖。由此 可知, she 此处指的是给小猫取暖的狗。故选 B。

6.推理判断题。根据倒数第二段中 Serenity, on the other hand, is still looking for a family.另一 方面, Serenity 仍在寻找一个家庭。由此可知, 小狗 Serenity 现在住在收容所里。故选 A。 7.推理判断题。根据文章第一段 Compassion and love are concepts that are often thought to be felt by humans only. As the most intelligent creatures to ever walk the earth, we tend to assume that we are the only ones who can feel emotions. We forget that the speechless beings who can feel emotions.

12 官方微信公众号: zizzsw 官方网站:www.zizzs.com



here with us—animals—also have the same capability.同情和爱通常被认为是只有人类才能感 受到的概念。作为地球上有史以来最聪明的生物,我们往往认为自己是唯一能感知情感的人。 我们忘记了与我们生活在一起的无语的生灵——动物——也有同样的能力.结合文章主要讲 述了小狗 Serenity 被路人发现给五只失去父母的黑猫宝宝取暖的故事,由此可推知,我们能 从这个故事中了解到动物可以像人类一样感受到同情和爱。故选 D。

C

答案: 8.D; 9.B; 10.B; 11.C

解析: 8.细节推断题。根据第二段中的"Grain production in Gansu is greatly affected by the climate and the output is unstable. Agricultural production there relies heavily on rivers, oases and groundwater irrigation."可知, 甘肃粮食生产受气候影响大,产量不稳定。那里的农业生产严重依赖河流、绿洲和地下水灌溉。由此可知,影响甘肃农业的是水源。故选 D。 9.细节理解题。根据第一段最后一句可知,甘肃省的农业项目正在沙漠中建造一排温室,以帮助改变当地的农业和缓解贫困,再结合全文可推断出,这个项目的目标是让当地居民富裕起来。故选 B。

10.推理判断题。根据倒数第二段最后一句"Starting from managing four greenhouses in 2009,
Fang now is also a partner of a greenhouse farming cooperative running 120 greenhouses."可知,
从 2009 年管理 4 个温室开始,方现在也是一个管理 120 个温室的温室农业合作社的合伙人。
由此推断出,方开始时只管理四个温室。故选 B。

11.主旨大意题。本文的主旨是第一段: 方先生现在是中国西北甘肃省戈璧沙漠 56 个生产有 机蔬菜的温室的主人。他是甘肃省戈璧农业项目的受益者之一,该项目正在沙漠中建造一排 温室,以帮助当地农业转型和缓解贫困。结合全文可知,文章主要介绍甘肃省在戈壁沙漠中 实行的甘肃省戈璧农业项目及该工程的意义。由此可推断出,最佳题目是 C 项(甘肃戈璧农 业项目)符合题意。故选 C 项。

D

答案: 12.C; 13.D;14.B; 15.D 解析: 12.细节理解题。根据第二段"The study involved 27 people between the ages of 18 and 40 with and without any kind of experience with video gaming."可知,该研究的研究对象是成 年人。

13.推理判断题。根据第三段"People who were video gamers before adolescence, despite no longer playing, performed better with the working memory tasks,"及第四段的内元

13 官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>



儿时玩电子游戏的经验的人在工作记忆任务中表现得相对差一点。

14. 推理判断题。根据最后一段、尤其是"'However, it's not the reason for playing too much,'"

可推断, Marc Palaus 可能会建议人们要避免沉迷电子游戏。

15. 标题判断题。通读全文、尤其是文章第一段"New research from the University at Oberta de

Catalunya(UOC) has gone further to show how cognitive(认知的) changes can take

place even years

after people stop playing. "及第三段可知,本文主要介绍了一个新发现——几时玩电子游戏有 益于认知能力。

七选五

答案: DFEAC

解析:这是一篇说明文。文章主要说明了什么是"数学焦虑症",介绍了数学焦虑症的症状,以及研究人员如何调查人们是否患存数学焦虑症的。以及数学焦虑症对人的影响。 16.D。细节理解题。根据上文As your teacher passes out the math test, your palms turn sweaty. You notice that your hear has begun to race. Glancing down at the page, you suddenly forget those operations on which you had drilled only a few days earlier. Do you perform all additions first in a complex calculation?可知当老师分发数学试卷时,你的手心开始冒汗。你注意到你 的心脏开始加速。瞟一眼这一页,你就会突然忘记几天前练过的那些练习。在复杂计算中, 是否先算了所有加法?结合后文 Suddenly, you start to doubt a lot of things that you know.可知 你会突然开始怀疑你所知道的许多事情。由此可知,本句承接上文说明,上文这种发试卷时 的感受,很多人都经历过,都知道这种感受。故 D 选项"哦,你知道的一个你很肯定,对吧?" 符合上下文语境, 故选 D。

17. F。 推理判断题。根据上文 Or maybe not Even researchers who study this condition note that it can be surprisingly hard to define (下定义) math anxiety.可知甚至研究这种情况的研究人员也没有注意到,要给"数学焦虑"下定义是非常困难的。由此可知,本句是在说明,因为要给"数学焦虑"下定义是非常困难的、所以很难确定有多少人患有数学焦虑症,毕竟这不像抑郁症那样被官方认可为精神障碍。故F选项"也很难确定到底有多少人患有数学焦虑症"符合上下文语境,故选F。

18. E。段落大意题。根据后文 It asks things like "how anxious would you feel about being given a set of division problems to solve on paper". Those who score high on these surveys about stress over making calculations related to numbers will be labeled math anxious.可知它

 14
 官方微信公众号:zizzsw

 官方网站:
 <u>www.zizzs.com</u>



你被要求在纸上解决一组除法问题时,你会有多焦虑"。那些在计算相关数字时压力方面得 分高的人会被贴上"数学焦虑"的标签。由此可知,本段是在说明研究人员进行的一项问卷调 查,以此来诊断出数学焦虑症。故 E 选项"为了诊断数学焦虑症,研究人员进行了一项问卷 调查"符合上下文语境,故选 E。

19. A。细节理解题。根据上文 In general, people who panic over their math skills tend to do worse in math classes than people who don't mind numbers.可知一般来说,那些对自己的数学能力感 到恐慌的人在数学课上的表现往往比那些不介意数字的人要差。结合后文"Just because you're math anxious, that doesn't always mean you're bad at math," notes Rose Vukovic, an educational psychologist at the University of Minnesota in Minneapolis.可知明尼阿波利斯明尼 苏达大学的教育心理学家 Rose Vukovic 指出:"仅仅因为你有数学焦虑,并不总是意味着你数 学不好。"由此可知,上文说明的"那些对自己的数学能力感到恐慌的人在数学课上的表现往 往比那些不介意数字的人要差"这种情况并不总是真的。故 A 选项"但这并不总是真的"符合 上下文语境, 故选 A。

20. C。细节理解题。根据后交 Throughout life, this type of stress can stand in the way of mastering skills or projects in a host of areas that rely on calculations.可知在人的一生中,这种类型的压力会阻碍掌握许多依赖计算的领域的技能或项目。由此可知,数学焦虑症的影响并不会在毕业时就结束。故 C 选项"它的影响不会在毕业时结束"符合上下文语境,故选 C。

完形填空

答案: 21.C; 22.A; 23.C; 24.D; 25.A; 26.B; 27.B; 28.D; 29.C; 30.B; 31.C; 32.A, 33.B; 34.D; 35.D 解析: 21.考查动词辨析。introduce 意为"介绍"; save 意为"挽救"; seat 意为"使就座"; cheat 意为"欺骗"。由上文中的"We met in a subway train in Queens"可知, 作者和女孩在地铁里相遇, 命运让两人挨着坐在了一起。故选 C。

22.考查动词辨析。write 意为"写"; forget 意为"忘记"; realize 意为"意识到"; guess 意为"猜 测"。由上文中的"but recently her email not surprised me"可知,作者最近收到了女孩的邮件, 在邮件中,女孩描写了她那时的情绪状态。故选 A。

23.考查动词辨析。move意为"感动"; bother 意为"打扰"; stop 意为"阻止"; surprise 意为"使…… 惊讶"。由下文中的"I continued to talk to her"可知,女孩糟糕的情绪并没有阻止作者继续与 其交谈。故选 C。

24.考查名词辨析。friendship 意为"友谊"; loss 意为"失落"; sadness 意为"悲伤"; hope 意为"希望"。由下文中的 and love"及语境可知,作者继续和女孩谈论希望和爱(的话)

15 官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>



25.考查形容词辨析。shocked 意为"震惊的"; excited 意为"兴奋的"; embarrassed 意为"尴尬 的"; puzzled 意为"困惑的"。由下文中的"the words on the quote cards resonated(共鸣) with her present situation"可知,卡片上的文字与她当下的境况是有共鸣的,所以当女孩看到卡片上面 的话语时感到很震惊。故选 A。 26.考查形容词辨析。anxious 意为"担忧的"; grateful 意为"感激的"; broken 意为"破碎的"; curious 意为"好奇的"。由下文中的"wanted to see me again to thank me"可知, 女孩(现在)过得 co 很幸福,感恩的心使她想再次见到作者并向作者道谢。故选 B。 27.考查名词辨析。lesson 意为"课"; kindness 意为"善意"; respect 意为"尊重"; sympathy 意 为"同情"。由下文内容可知, 女孩受到了鼓舞, 重新获得了幸福, 她对自己(从作者那里)获 得的善意深表感谢。故选 B。 28.考查动词短语辨析。turn down 意为"拒绝"; rely on 意为"依赖"; pass over 意为"回避"; search for 意为"寻找"。由下文"She did not know I was connected to KindSpring."及语境可推 知,她这几年一直都在寻找作者。故选 D。 29.考查名词辨析。complaint 意为"抱怨"; excuse 意为"借口"; result 意为"结果"; regret 意 为"遗憾"。由下文"She did not know I was connected to KindSpring."可知,这三年以来,女孩 直都在寻找作者,但是一直没有找到。故选 C。 30.考查名词辨析。colleague 意为"同事"; name 意为"名字"; boss 意为"老板"; appearance "及语境可推知 意为"外貌"。由下文中的"she explained my face and our 道作者的名字。故选 B。 31.考查名词辨析。promise 意为"许诺"; appointment 意为"约定"; meeting 意为"见面"; misunderstanding 意为"误会"。由语境可知,女孩通过描述作者的相貌和他们见面时的情况, 让别人知道她要寻找的人是谁。故选 C。 32.考查名词辨析。bridge 意为"桥梁"; barrier 意为"障碍"; person 意为"人"; way 意为"方式"。 由上文中的"I am very grateful to KindSpring for going the extra mile to find my email ID"可知, KindSpring 帮助女孩找到了作者、它成为了他们之间得以再次见面的桥梁。故选 A。 33.考查名词辨析。visit 意为"参观, 拜访"; talk 意为"交谈"; email 意为"邮件"; work 意为"工 作"。由上文中的"talk to her"可知,作者与女孩的那次交谈改变了女孩的一生。故选 B。 34.考查动词短语辨析。pay for 意为"付款"; sell out 意为"售罄"; use up 意为"用完"; give away 意为"赠送"。由语境可知,作者共赠送出5万多张卡片。故选D。

35.考查形容词辨析。well-kept 意为"保存得好的"; specially-made 意为"特别制作L.

 16
 官方微信公众号:zizzsw

 官方网站:www.zizzs.com



意为"不值钱的"; priceless 意为"无价的,极其珍贵的"。由上文语境可知,作者与女孩的那次交谈对女孩的影响很大,所以说作者分发给女孩的那张卡片(对女孩来说)是很珍贵的。故选 D。

语法填空

答案: 36. surprised 37. which 38. as 39. their 40. was founded 41. representing 42. made 43. the

44. characters 45. Gradually

解析:

本文是篇说明文。文章介绍了中国的传统文化印章的历史,以及印章学的形成。

36.surprised, 感到吃惊的, 形容词, 作表语。be surprised at, 对.....感到吃惊。

37. 关系代词 which 引导非限定性定语从句,修饰先行词 art, which 在从句中作主语。

38. 人们相信, 早在 8000 年前, 我们的祖先可以制作陶器并拥有私有财产之后, 印章就出现了。as...as, 和......一样。

39. their, 形容词性的物主代词, 修饰名词 possessions。

40. found 是时间状语从句中的谓语,此句讲的是过去的事,时态用一般过去时,found 和主语呈被动关系,故构成一般过去时的被动语态:be(was/were)+过去分词,主语是单数,be动词用 was。

41. 非谓语动词。represent 和逻辑主语 seal 呈主动关系,故用现在分词表主动。

42. have sth done, 使.....被....., 过去分词作宾补, sth 和 done 是被动关系。根据题意, 答案为 made.

43. the same...,同样的,固定搭配。

44. 与此同时,私人印章上面刻着各种幸运文字以及生动的动物图案。character,文字,可

数名词,前面有 a variety of(各种各样的),故填入复数。

45. 逐渐地,印章学形成了。gradually,逐渐地,副词,作状语。

写作

第一节

答案:

Dear friends,

I am honored to deliver a speech at the opening ceremony on behalf of our school. Here

we sincerely show our warm welcome to all the students from London Confucius In.

17 官方微信公众号:zizzsw 官方网站:<u>www.zizzs.com</u>

自主选拔在筏 微信号:zizzsw

> During our summer camp, we will recite Chinese classics and exchange opinions and feelings after reading them. Also, we have arranged a visit to Confucius hometown which is intended to help us have a better understanding of Confucian culture.

I hope every one of us will learn more about Chinese ancient civilization and enjoy your stay here.

That's all, thank you.

第二节

答案:

Walter spent ten minutes trying to get his friend on the phone. Unexpectedly, he couldn't get through. He decided to drive to Alan's house, accompanied by his daughter. To Walter's disappointment Alan was not at home. Walter was told that Alan would be back in five-days. After a five-day anxious wait, the two men finally met. Alan confirmed to Walter that his username was Robby 737 compared their test results and were excited to find that they had the same mother.

Now, the two brothers just want to make up for lost time. Both still live in Honolulu, about five miles apart, just like when they were kids. They talk on the phone weekly and go to lunch regularly. At the weekend, they will play football happily, along with some of their kids. They're even planning to take a long trip together. Thanks to their DNA test results and research by Cindy, they both feel lucky to have a brother in the world.

N

i Kin



关于我们 自主选拔在线是致力于提供新高考生涯规划、强基计划、综合评价、三位一体、学科竞赛等政策资讯的升学服务平 台。总部坐落于北京,旗下拥有网站(http://www.zizzs.com/)和微信公众平台等媒体矩阵,用户群体涵盖全国 90%以上的重点中学师生及家长,在全国新高考、自主选拔领域首屈一指。 如需第一时间获取相关资讯及备考指南,请关注自主选拔在线官方微信号:zizzsw。 x. 微信搜一搜 自主选拔在线 关注后获取更多资料: 回复"答题模板",即可获取《高中九科试卷的解题技巧和答题模版》 1 回复"必背知识点",即可获取《高考考前必背知识点》