# 五校联考试卷答案

听力 1—5 CCBAA 6—10 ACBAB 11—15 CACBA 16—20 ACACA

阅读 21—23DBC 24—27BDAD 28—31ACDB 32—35DCCB

36—40 EBFDG

完形 41—45CADAB 46—50 ABDCB 51—55 CDBDC

语法填空

56. growing 57. has emerged 58. which 59. professionals 60. beaten

61. themselves 62. more relaxing 63. from 64.exposure 65.an

写作第一节:

Possible version

Dear Mary,

Learning that there will be a Ski Training Camp this winter vacation, I'm writing to invite you to go with me. Here is some related information.

This camp will open on January 15<sup>th</sup> and has classes in Changping district, Beijing on a daily basis. The reason why I choose this camp is that the coaches will offer professional instructions about skiing. Moreover, the camp has advanced skiing equipment which attracts me a lot. If you are interested, let me know soon, so we can sign up ahead of schedule.

Looking forward to meeting you at the training camp.

Yours,

Li Hua

写作第二节: Possible version

At 11:10 am the doorbell rang and my mother stood outside the door smiling, accompanied by a young woman. I hugged my mother tightly and affectionately. Enormously relieved, the young woman told me that my mother had lost her way while returning home after the morning walk. The only description she could provide was that my house was near the park and that the house was made of red bricks. With much effort, and after almost two hours' searching, the young woman was able to locate my house. She expressed great relief at getting my mother home.

After knowing what had happened, I showed my appreciation of the young woman's kindness. I felt warmth in the cold winter, and believed there was kindness in every corner. I invited her inside to join us for a cup of tea. The woman refused politely and said sincerely that she felt so delighted to have brought my mother safely home to me that she did not require further thanks. Then she drove the car away without even sharing her name and I have not seen her again. This kind act has a lasting influence on me. I always give others a helping hand if possible, even so many years later.

## 五校联考答案详解

## A篇

- 体裁:应用文主题语境:人与社会—社会生活;介绍了观看展览的相关信息
- 21. D 细节理解。根据第三段第二句 "You can pet a lamb and watch the diving dogsand many farm animal shows"可知,本题答案为 D。
- 22. B 细节理解。根据 **Tickets and Pricing** 部分 "Family pass(2 adults &up to 3 youth)-US\$25"可知,本题答案为 B。
- 23. C 细节理解。根据 "Note:All children must be accompanied by an adult."和 **Admission and Re-entry** 部分内容可知,C 项正确。A 项 "invalid wristband of his mother's"不合要求。B 项 "at 5 pm"不合要求。D 项没有成人陪同。

### B篇

- 体裁:记叙文主题语境:人与社会。本文介绍了一种社会现象,有的人犯错却不道歉, 而遭到冒犯的一方却先说对不起。作者针对这一社会现象谈论了自己的观点。
- 24. B 细节题。根据原文第一段,"They ran into me, but I said sorry." 他们撞了我,但我却说了对不起。
- 25. D 深层理解题。根据原文第三段,"I apologize to escape conflict." 我道歉是为了逃避纷争。
- 26. A 词义猜测题。根据原文,"This pattern is especially <u>prevalent</u> in women."这种道歉模式 在女性中是很普遍的。
- 27. D 深层理解题。根据最后一段,"Deeds speak louder than words. So start making changes instead of saying unnecessary sorry.",作者建议停止没有必要的道歉,而要做出必要的改变。A 项,避免道歉,不符合作者的本意。

#### C篇

- 体裁:说明文主题语境:人与自然本文主要讲述了一项关于吃薯条的海鸥的调查实验,研究结果表明:海鸥对人们手中的食物很感兴趣,但是在被注视的情况下会更少地接近食物。研究人员认为人们可以通过一些做法保护自己的食物,同时也应对海鸥的行为表示理解。
- 28. A深层理解题。根据文章第一段段意,汉娜·赫克斯福德在约克郡海岸的海滨小镇布里德灵顿遇到了这只吃薯条的海鸥。她在 2011 年用 iPhone 拍下了这张照片。这段视频很快就火了。十年后,这只偷薯条的海鸥出现在了谷歌的广告牌上,再结合下文可知,作者是用之前爆火网络的照片上的海鸥,引出了本文研究的主题。
- 29. C 细节理解题。根据文章第二段第一句 Researchers recently discovered that food may actually become more attractive to gulls when the birds observe humans handling it first 可知,当海鸥观察到人类先处理食物时,食物可能对海鸥更有吸引力,所以可以推断出海鸥会更喜欢游客正在吃的食物。全科免费下载公众号《高中僧课堂》
- 30. D推理判断题。根据文章倒数第二段段意可知,实验表明:如果附近有人密切注视着海鸥,它们会更加谨慎地接近诱人的食物。然而,科学家们还发现,海鸥在被盯着看时,表现出对食物感兴趣的海鸥数量比预期的要少得多。所以,可以推断出,在被注视的情况下海鸥不太会吃这些食物。
- 31.B 观点态度题。根据文章最后一段第二句"Gulls have a bad reputation but, like all animals, they are just trying to survive," Goumas said.可知,古马斯认为虽然海鸥名声不好,但和所有动物一样,它们只是在努力生存,所以他对海鸥的行为是表示同情理解的。

### D篇

- 体裁:说明文主题语境:人与自我对于现代人,一般来说,早、中、晚三餐时间大约在7:30、12:30、18:30。当然,由于生活轨迹和个人习惯的不同,每个人的三餐时间自然有所差异。那么晚点吃饭到底为啥不好?不也是一天三顿吗?近日,一项发表在《细胞代谢》杂志的最新研究给出了明确回答:吃饭时间真的很重要!饭吃得太晚(如一天三顿的摄入时间比别人迟4个小时),会从三大方面诱发肥胖:增加食欲、降低能量消耗、改变脂肪组织基因的表达。吃太晚真的容易长胖,快把"时差"倒回来!
- 32. D 推断题。从第二段这句话 The study does show eating later results in "an increase in hunger, impacts hormones and also changes gene expression, especially in terms of fat metabolism with a tendency towards less fat breakdown and more fat deposition,"我们可以 得知吃饭时间晚有减少脂肪分解的倾向,故选 D。
- 33. C 推断题。通过第三和第四段我们得知,在实验的过程中,大量的数据会被收集起来。通过第三段 The study was small only 16 overweight or obese people 我们得知此实验规模不大,故 A 错误。B 分析这种现象的诱因不是此实验的办法并且与题干不符。D 通过举例来证实科学研究没有提及。
- 34. C 细节判断题。通过第三段 All participants were in good health, with no history of diabetes or shift work and had regular physical activity.这句话得知 A、B 表述错误。通过第四段 Participants were then divided into two groups randomly.这句话得知 D 表述错误。通过第四段 One group ate calorie-controlled meals at 8 am, noon and 4 pm, while the other ate the same meals four hours later...这句话得知参与者的饮食是有限制的,故选 C。
- 35. B 主旨大意题。通过第一段 We all know that eating later in the day isn't good for our waistlines, but why?和最后一段 Results showed that hunger pangs doubled for those on a night-eating regime(规则). People who ate later in the day also reported a desire for salty foods, meat and, to a lesser extent, a desire for dairy foods and vegetables.这两句话得知,每天吃饭晚会导致人们的腰围增加,饥饿感加倍,对咸的和肉类食品等充满渴望。故选B。

#### 七选五

体裁: 说明文主题语境: 人与自然; 大意: 从生活中收集园艺肥料。

- 36. E 考查上下文衔接。由空前"So, growing our own food is a good way to save money."和 后"Here is some good news"可知本空表转折,故选 E。
- 37. B 考查上下文衔接。由空前"If you leave cut grass on the lawn, you may not need fertilizer." 和空后 "This will help grass to continue to grow."选 B,承上启下。
- 38. F 考查上下文衔接。由空前"You can keep the food scraps in a bowl in your kitchen."和空后"As the scraps break down, they add nutrients."选 F,"it"指代"the bowl"承上启下。
- 39. D 考查段落小标题。根据后文可知家里其它的几种生活废物可以用来做肥料,故选 D。
- 40. G 考查上下文衔接。由空前"And water from boiled eggs is full of calcium."可知本空选 G 承接上文。

# 完形填空

这篇完形填空介绍了作者收养了两个孤儿并给她们买漂亮的衣服,增强了她们的自信心。 最终作者开了一家专门免费赠送衣服和鞋子的店,帮助那些有困难的人。

- 41. C 考查动词词义辨析。A. skip 蹦跳;不做 B. sank 下沉 D. revolved 旋转,转动 C. moved 搬家根据上一句话,他们失去了女儿,所以搬到了另一个地方,离开了原来的伤心地。
- 42. A 考查副词词义辨析。A. immediately 立刻马上 B.频繁地 C. 突然地 D.符合逻辑地,

根据下文语境,女孩们遇到困难向他们求助,可以看出他们很投缘,所以应该是立刻成为了好朋友。

- 43.D 考查形容词词义辨析。A. innocent 无辜的,天真的 B.完美的 C.有影响力的 D. separate 分开的。由下文的语境可知,Linda 把两个女孩同时收养了,可知两个女孩是要被送到分开的家庭,她们不愿意分开,所以才求助。
- 44. A 考查动词词义辨析。A. didn't hesitate to 毫不犹豫地 B. didn't expect to 没有预料到 C. didn't arrange to 没有安排 D. didn't struggle to 不艰难地。由该句最后的 with open arms, 可以推断出 Linda 一家毫不犹豫地收养了这对姐妹。
- 45. B 考查名词词义辨析。A. luggage 行李 B. garbage 垃圾 C.fabric 织物 D. document 文件,从第四段 a garbage bag 可以断定这里选 B。
- 46. A 考查动词词义辨析。A. fit 合某人的身 B. wrap 把……包裹住 C. stuff 填,塞 D. appeal 呼吁,固定搭配,衣服大小不合适用 fit。
- 47. B 考查名词词义辨析。A. hiking 远足 B. shopping 购物 C. diving 跳水或者潜水,根据语境,看着女孩子们穿的衣服不合身,首先想到的肯定是带她们买合身的衣服,所以是去购物。
- 48. D 考查形容词词义辨析。从上文 One Sunday, they met three sisters adopted by a family nearby. The first thing that broke my heart was that they came with a garbage bag that wasn't even halfway full of clothes that didn't fit them.可以看出,女孩们来自一个纯粹破碎的地方。
- 49. C 考查动词词义辨析。stick in one's mind 铭记在心。下文的 I couldn't forget that.告诉我们 Linda 把 The idea 和 the image 都铭记在心。
- 50. B 考查短语辨析。turn up 出现。上文 45 空那句话 The first thing that broke my heart was that they came with a garbage bag that wasn't even halfway full of clothes that didn't fit them.中的 came 可以和 turn up 相呼应。
- 51. C 考查名词词义辨析。A. leaflets 传单 B. possessions 所有物 C. items 商品,物品 D. ingredients 成分。商店免费赠送的肯定是物品。
- 52. D 考查名词词义辨析。quarter 这里是季度。从下文 for season changes 可以看出这里应选季度。
- 53. B考查名词词义辨析。A. savings 积蓄,存款 B. donations 捐赠 C. belongings 财务 D. earnings 薪水,工资从后文的 kind-hearted people 可以看出应选捐款。
- 54. D 考查动词辨析 A. represent 代表 B. undermine 逐渐削弱 C. distribute 分配 D. enhance 加强。从上文they blossomed可以看出衣服增强孩子的自信心,所以用 enhance。
- 55. C 考查名词词义辨析。A. highlight 突出,强调 B. priority 优先 C. opportunity 机会 D. category 种类从上文可知她想让所有被收养的孩子和她的孩子一样拥有相同的机会。

#### 语法填空

体裁: 说明文主题语境: 人与自然; 大意:"逆向旅游"受年轻人青睐,前景看好。

- 56. growing 考查现在分词做定语,a growing number of... 越来越多的......。
- 57. has emerged 考查时态,根据句意选择现在完成时。
- 58. which 考查非限定性定语从句,指代前句的 public holiday。
- 59. professionals 考查名词复数, young professionals 年轻职场人。
- 60. beaten 考查过去分词, beaten track 被踩/踏出来的路; go off the beaten track 不走寻常路/另辟蹊径。
- 61. themselves 考查反身代词, 句意"一些年轻的职场人士通常很少有他们自己的时间"。

- 62. more relaxing 考查形容词,根据句意选用比较级,"让期待已久的假期更放松"。
- 63. from 考查介词, different from。
- 64.exposure 考查名词变形,句意"一些未开发、很少在网上曝光的地方可以提供更多惊喜。"
- 65. an 考查冠词, an opportunity。

## 听力文本

Text 1

W: Mike, they said they would send a repairman this afternoon. **But I won't be home until late** in the evening. How about you?

M: Well, I guess I'll have to get home from work at noon and wait for him.

Text 2

W: Have you heard of FlyZoo Hotel in Hangzhou?

M: Yes. It is Alibaba's first "future hotel". No people work there but robots. I expect to stay there one day.

Text 3

M: Alice, would you like to play tennis or badminton tomorrow?

W: Neither. I've been interested in swimming with my brother these days. Would you like to join us tomorrow?

M: Sounds good.

Text 4

W: I get my news online and from TV. I get it like somebody's reading the news to me, and I like the feeling.

M: I don't watch TV or use the Internet, but I read the newspaper starting on the front page and going to the international section.

Text 5

W: Hey, I need to send an e-mail badly. May I use your computer? Mine broke down.

M: Just a moment. I'm finishing my report to our manager. He's waiting for it in the meeting room.

Text 6

M: I'm thinking about going to South Africa for two weeks, Jenny.

W: Why? Haven't you been there before?

M: No. 6 I have seen some of Laura's pictures of her hometown, and they really attract me.

W: Have you booked a flight?

M: Not yet. I'll buy my ticket next month.

W: Wouldn't it be cheaper to book now?

M: I know, **? but Lisa wants to go with me, and she isn't sure when she will be available.** She still has a lot of work to do and she has to ask her boss for leave. So I have to wait for her to fix our travel time.

Text 7

M: Mary, I made a new friend when I toured around China last month. His name is Jim, and he speaks Chinese fluently.

W: Really? Tell me more about him, Bob.

M: He's very humorous and often tells jokes. **(a)** He was born in France, but he has been studying in Germany since 2016.

W: I see. He must be able to speak several languages.

M: Yes. He has a great talent for language and music. Besides, we share a lot of interests such as reading, collecting stamps and playing basketball.

W: 9Well, Bob, could you please introduce me to him when it is convenient?

M: No problem. I'll e-mail him tonight, inviting him to our hometown.

Text 8

W: Did you enjoy the meal at the restaurant last night, Tony?

M: It wasn't as good as I had thought. **@You gave the place such a good review after you'd** tried it out with Katie that I was expecting to go there.

W: Yes, I was a bit disappointed this time, too. My steak was really tough and **Whey took that** wonderful cheesecake off the menu for some reason.

M: I thought you were enjoying the steak. Anyway, the salad wasn't bad.

W: What did the others think about it?

M: No one said much about that. I guess no one wanted to spoil the party for Jack. Well, I'll miss him. It'll be boring in the office without him. He is so funny.

W: Sure. The people at the next table had an argument about the bill. At least we had no problems with that.

Text 9

W: Peter, have you looked through the applications?

M: Yes, I've read all of them. I think these four people will be perfect.

W: Let me see your list.

M: Here you go. Actually, we have so many good choices, **13but I picked them out from seventeen names.** 

W: I see you choose Tony and Bill. Those two are at the top of my list, too. Tony has worked as an engineer for several years.

M: I know. (4) and Bill has so much experience in sales. Both of them are good choices.

W: So let's call them for an interview. What about Lisa? She isn't on your list, but I think she might be fit for the job.

M: She looks good from her resume, and she studied at the famous Collins Business School for years, but she doesn't have much experience in management.

W: But don't you think it would be better to at least give her an interview?

M: Yes, you're right.

W: Great. Let's set up an interview next week. I'm looking forward to adding some new members and developing our overseas business.

M: Sounds like a good idea.

Text 10

W: Well, thank you for listening to our radio program tonight. Now let's share some messages we received.

First, I must start by saying a big "thank you" to Tony Smith. He did a great job to improve our program last week while I was away. Thanks, Tony. And thanks for all the messages asking about my holiday. I had a long flight home late last night, but I must say I had a wonderful time. The food was delicious and the locals we spoke to were really friendly. Shame about the weather, which was disappointing, but I couldn't have everything I supposed. And my kids enjoyed the trip, so everyone was happy.

Here is another message. **(Pand it's John Miller from Leicester. He wrote, "I listen to the program every night. As the program ends, many questions go unanswered. Why don't you offer some kind of online program where you can continue answering listeners' questions?"** I think that's a good idea. We'll certainly think about it carefully. **(20Vell, now it's time for music and I hope you will enjoy it.**