## 英语参考答案

第一部分: 1-5 ABCCA 6-10 BCCAA 11-15 BBCAB 16-20 CCBAB 第二部分: 第一节: 21-25 CBDBA 26-30 CDCAB 31-35 DBAAD 第二节: 36-40 CGDAE 第三部分: 第一节: 51-55 BCADB 41-45 BACAB 46-50 CDACD 第二节: 58. desperately 56. Though/Although/While 57. are tired 59. freeing 60. poverty 63. whose 61. has invested 62. to help 64. of 65. more beautiful 第四部分: the the fire the 第一节: Possible version Dear Olive,

Knowing you're interested in reusable textbooks in Chinese schools, now I'll tell you something about it.

As you know, some books can be used only for one term—a waste of resources and an unnecessary family burden. Thus, many schools have decided to recycle textbooks. Admittedly, such a small move can save millions of trees every year, generating numerous economic benefits. Meanwhile, many students have to learn how to take notes and cherish books. Most importantly, their awareness of environmental protection can thus be enhanced.

Hope my words can be helpful.

Yours, Li Hua

## 第二节: Possible version

<u>Without hesitation, Nicholas rushed back into the now flame-filled home.</u> He rushed up the stairs and madly searched for the missing girl room by room. Nicholas finally heard a faint cry. Covering his mouth and nose with his shirt, he followed the voice through the dense smoke. Once he found her, he held her up and attempted to make his way out. He couldn't see anything except a glimmer of light coming from the upstairs bedroom, so he quickly decided to escape from the bedroom window.

<u>As flames shot at his feet, he broke the window's glass with his bare hand.</u> He covered the young girl in blankets to protect her from the flames. Holding Kaylani tightly, he jumped out of the second-story window. As he landed on the ground, he turned to his side and broke Kaylani's fall with his own body. People cheered for their narrow escape. The little girl was safe and sound but Nicholas was hurt from the fall. Kaylani's parents felt incredibly grateful to Nicholas and later the city honored Nicholas for his deed, saying his courageous and extraordinary actions exemplify the value of bravery.

高三英语参考答案 第1页(共4页)

【参考答案解析】

21. C。细节理解题。根据该部分的 Five Flower is one of a series of blue-, green- and sky-colored lakes blocked by rock falls, but it differs from the others as its waters change color…等信息可知。

22. B。细节理解题。根据该部分中的 No rivers or streams enter the lake. Water loss in summer is compensated by winter snow and rain…可知。

23. D。细节理解题。根据最后一部分中的 Characterized by a Mediterranean-style climate, temperatures here are mild all year.可知。

24. B。推理判断题。第一段中提到了"成年"的诸多美好的展望,用来表达对刚刚成年有着无限美好未来的 Connor 离世的深深惋惜,故选 B。

25. A。推理判断题。根据第二段 But Connor's optimism was one of those traits passed on to him by his father. So David got to work.可知 David "optimistic",再综合文章中 David 在儿子离世后化悲痛为力量去"帮助他人"可知其"helpful"。

26. C。细节理解题。根据第三段····ensuring young minds understand how statistically at risk they are when they text and drive. He's become a passionate advocate for preparing young people to drive safely and not subconsciously reach for their phones while they're at the wheel 及····a very simple three-part commitment 等信息可知。

27. D。主旨大意题。本文讲述了一位父亲在儿子因开车分心离世后, 化悲痛为力量先成立基金会去帮助为 社区服务的人, 再积极奔走呼吁"安全驾驶", 故选 D。

28. C。推理判断题。根据第一段…Even in a deep sleep, the brain is busy. It's hard at work sorting memories, cleansing itself of harmful wastes and more. This time of rest also helps the body build stronger bones and heal wounds faster.可知"睡眠对于身体健康作用巨大"。

29. A。细节理解题。根据第二段的相关描述及 But most public middle and high schools in the United States start before 8:30 a.m. And that's a major problem 可知"上学时间早是导致青少年睡眠不足的主因"。

30. B。词义猜测题。综合划线部分前一句: That's because the glow contains blue wavelengths also found in sunlight. This can deceive the brain into thinking it's daytime. "因为这类光线中包含与太阳光里相同的蓝光波长,这会\_\_\_\_大脑以为是白天。"因此可知划线部分的词义可能为"误导,欺骗"。

31. D。推理判断题。最后一段介绍了睡前使用电子设备对睡眠质量的影响,再结合段中 experts suggest putting away electronics at least 30 minutes before bed 等信息可知。

32. B。推理判断题。根据本段 Their 2018 study involved more than 171,000 readers. "Students often think they learn more from reading online. When tested, though, it turns out that they actually learned less than when reading in print," says the researcher.可知阅读纸质书籍比阅读网络材料学得多。

33. A。写作意图题。结合本段中 Reading is not natural, explains Maryanne Wolf…We learn to talk by listening to those around us. It's pretty automatic. But learning to read takes real work. It's because the brain has no special network of cells just for reading 等信息,再结合后文的描述,可知作者用晾衣架来例析大脑阅读之所需,故选A。

34. A。细节理解题。结合本段 It's great that the brain is so flexible. It's one reason we can learn to do so many new things. But that can be a problem when you make a switch from your reading material to another type of it. Namely, when…可知: 当阅读文本类型转换时(即:不同的文本类型)会给大脑的灵活性带来困扰。

35. D。主旨大意题。本文主要介绍了一项有关阅读材质的研究,研究发现读纸质的书比读网络的信息学到 得更多,故选 D。

41. B。句意:小的时候,狗是我们最好的伙伴,好像能明了我们每一个心思。从后文的 And for adults…处可知。

**42.** A。句意:每次感到被遗忘(孤立)时,它们会接纳我们,等上很长时间,陪我们放学回家。left out: 被遗忘(忽视)

43. C。句意:长大以后,狗依然是我们忠实的朋友。committed:尽责的,恪尽职守的,忠诚的

44. A。句意: 难怪我们对狗如此喜爱。affection:喜欢, 喜爱

45. B。句意: Capitan 总是和主人 Miguel 形影不离。follow:跟随

高三英语参考答案 第2页(共4页)

46. C。句意:然而 Miguel 去世了,Capitan 却不见踪影,而后来却出现在墓地,躺在主人的坟上。turn up:出现,出席,到场
47. D。句意:虽然多次尝试把它弄回了家,但Capitan 总会跑掉,跑15 英里回到墓地。attempt:尝试,企图
48. A。句意:Capitan 对主人的忠诚让家人和墓地管理员为之感动。devotion:忠诚,忠实
49. C。句意:Capitan 从不结交新朋友(恋旧)。attach oneself to:使……依恋(依附)于
50. D。句意:它就待在坟墓旁边,每晚都睡在那儿,白天则警觉地蹲着(护卫着主人)。watchfully:警觉地,警惕地
51. B。句意:Capitan 成了忠诚的化身。但它是如何找到墓地的依然不得而知。
52. C。句意:Miguel 异地去世后,遗体被直接送到墓地安葬。transfer:转移,运送
53. A。句意:……然而,它却找到主人(的安葬之地)。locate:定位,找到
54. D。句意:Capitan 的故事提醒我们,尽管会有困难让我们分开,但无私的爱总会让我找到归途。separate:分开,隔开

55.B。见上

【听力录音原文】

Text 1

W: Hey, Carl. Is Jon going climbing with us?

M: No, my brother is working overtime this weekend.

W: What a pity! My friends Eric and Neil are definitely coming, though. I'm sure you'll like them.

Text 2

M: You did so well in the exam. How did you get such good scores?

W: I created a study group with my friends. We help explain difficult topics to one another. We even share our notes.

M: That's a great idea. Sometimes teachers' explanations can be so confusing.

Text 3

M: Your left eye is all red. Did you get soap in it? Or did someone hit you?

W: I was staring at the computer screen all day yesterday. I think I just need some rest.

M: You'd better make an appointment with the doctor.

Text 4

W: So, I will see you on Monday for our appointment?

M: Actually, I have to meet my parents for dinner that day. We'd better make it on Tuesday.

W: I have to meet someone else on that day. Let's meet the next day instead.

Text 5

M: Why are you sitting indoors? It won't always be spring, you know. Enjoy it while you can.

W: I'd like to, but I have a lot of work to do. Why does good weather always come along with a huge stack of exams?

Text 6

M: I'd love to have my own farm.

W: It would be very hard work. Are you sure? Running a farm would be totally different from your current job.

M: I wouldn't mind getting up early every morning and the physical work would make me fit and energetic. And I'd really like to get away from a nine-to-five job in an office.

W: You'd need a lot of training before becoming a farmer. It's not something you can easily walk into.

M: My uncle owns a farm and I've spent some time working with him. I love being in the countryside with farm animals and green fields. It's so quiet and simple.

W: Well, I'd certainly come and visit you. It would be great to take a working holiday on a farm. I'd love to escape from the city life for a while.

Text 7

M: Hi, Carol. Are you ready to start our class project about keeping pets?

W: Yes, John. What kind of pets should we focus on?



M: Tom and I are thinking of a cat or a dog. Which do you prefer?

W: Well, I don't know much about either of them. What about fish? My brother is keeping several ones at home.

M: That's a good idea. I'll ask Tom to help you do the survey.

W: Sure. What else should we discuss, John?

M: I think we should make some cards so we won't forget what we're saying during the presentation.

W: Sounds great, but I hate speaking in public. So I prefer not to do the introduction.

M: I don't mind at all. I'll do that.

W: I'm sure Mary can handle the summarizing.

M: That's settled.

Text 8

M: I've been thinking about joining the student literary society. It's on the top floor of the English building. I went to a couple of their meetings in my freshman year, and it seemed pretty interesting.

W: Now that you mention it, I do remember this group. My friend Janet joined it two months ago.

M: She did? How does she like it?

W: I think she likes it a lot. I remember her talking about a poetry journal or something like that.

M: That's right. They publish a small book of student poetry every spring and autumn.

W: Right. Janet said she enjoyed helping out with that.

M: Does she like to write poetry?

W: Not really. She's more interested in making improvements to poems and preparing for the publication.

Text 9

M: I've got Molly in the studio today. She lives in a new housing zone named BedZED. Welcome to the program, Molly.

W: Thank you.

M: How do you like BedZED?

W: It is a great zone. You know, all the energy in BedZED is produced by special boards on the roofs of the buildings. The boards can turn sunlight into electricity. Now I can live there without feeling ashamed of polluting the environment.

M: So, even in the British climate it's possible to produce enough solar energy for residents. By the way, what kinds of people live there?

W: All kinds, such as teachers, nurses and young professionals. BedZED has shared work stations where computers are shared by all the people, so energy is saved. There's also a library for us. Instead of back gardens, the gardens are on the roofs!

M: I'd love to see this place.

W: Well, you can. But don't drive your car. There's nowhere to park. I go everywhere on my bicycle or by public transport.

M: You really have a green lifestyle. Then how are you getting home today?

W: I'll take the bus.

Text 10

W: Thank you all for coming today to hear about the new recycling program on campus. Right now, all recycling is voluntary. The recycling we've planned is really a three-part program—sorting, collecting and distributing. The first part, sorting, is the hardest to get people to do. Most people don't like to spend time separating their trash. And this is usually where most recycling programs fail. However, we are determined to make our program work. Instead of seeing the usual brown trash cans all over the campus, from now on you'll see trash cans of four different colors. Pink cans are for paper, green cans are for glass, blue ones are for metal and white ones are for all other waste. Just remember: pink—paper, green—glass, blue—metal, and white—other waste. After the trash is sorted, it needs to be collected, and then distributed to the correct recycling facilities. That's where all of you come in. Since this program is still a volunteer program, we are asking students to give a little of their time to the project, probably no more than six hours per person each week. And again, your job would be to collect the sorted trash and take it to the different centers for each type of trash. If you are willing to help us with the program, by giving six hours a week, please write your name and phone number on this note.