2023 届高三英语冲刺卷答案解析

第一部分: 听力(后附听力材料)

 1-5 CBCBA
 6-10 CCAAB
 11-15 ABABC
 16-20 AABCA

 第二部分: 阅读

第一节

21-23 DCB 24-27 ABCD 28-31 BCAD 32-35 CABD

第二节

36-40 DABCE

【语篇导读】今天青少年生活的方方面面似乎都有数字元素,尽管这些应用程序和技术让他们的生活变得更简单、更高效,但是专家担心过度数字化会给他们带来负面的影响。

36 D【解析】分析上下文的语境可知, 空处承上启下。上文说的是青少年生活在数字化的世界 里, 所以空处应是就此话题展开说明。分析选项可知, D 项中的 every aspect of their lives 是对 上文中的"They use the Internet to do homework...online."的概括, 故选 D。

干扰项分析 F 项干扰性很强。F 项中的 apps or Internet 可以对应上文的描述, 但是下半句中的 life would become meaningless(生活将毫无意义)过于主观, 不符合此处的语境, 故应排除 F 项。

37 A【解析】空处的上文是疑问句,所以空处应是对此进行的回答。分析选项可知,A项中的 the answer 与之相呼应;且下文的 a third of experts 和 And a small percentage of experts 也是对 A项"Experts are divided on the answer."的具体解释。故选 A.

38 B 【解析】由上文中的 a third of experts 及下文中的 a small percentage of experts 可知, 这里 向我们说明了不同专家的不同观点,也就是说上下文之间是并列关系。所以空处所在句也应是 讲述一部分专家的看法,由此可确定答案为 B.

39 C【解析】分析上下文语境可知,本段从三个方面解释了本段的第一句话。上文的 the experts worried that...predict 和下文的 Experts also are upset about 讲述的是两个方面的担忧,所以空处应是讲述第二个方面的担忧。分析选项可知,C项中的 Another area of concern 与上下文相呼应,故选 C.

40 E【解析】由上文可知, 空处应是承接上文, 接着讲数字化带来的隐私泄露的隐患。分析选项可知, E项中的 personal information to be stolen 对应上文中的 the threats to privacy and security. 故选 E.

第三部分 语言知识运用

第一节 41-45 BCACD 46-50 DABCD 51-55 CBDBC

【解题导语】本文是记叙文,主题语境是"人与自我"。作者在湖边偶遇一个女孩,在与女孩交谈后作者学会了欣赏蟋蟀的歌声并发现生活中的美好。

41.B 根据下文中的"in the light rain, umbrella in hand"可知, 这是一个雨夜。wet"下雨的"。

42.C 根据上文中的"The girl was sitting on the swing"和下文中的"slowly"可知, 女孩当时正坐在

秋千上,轻轻摇晃。jog"慢跑"; push"推"; rock"轻轻摇晃,缓缓摆动"。

43.A 根据下文中的"One meter away from her"可知, 作者向女孩走去, 想知道她为什么这么晚还在这里。approach"靠近,接近"; greet "问候"; notice"注意到"。

44.C 根据下文中的"chirping(唧唧叫)""the sound"可知, 女孩以为作者也是来听(listen to)蟋蟀唱歌的。hunt for"搜寻, 搜索"; meet with"意外遇到"。

45.D 根据语境及空前的"What?"可知,作者对女孩的问题感到很惊讶。curiosity"好奇"; annoyance"恼怒, 生气"; surprise" 惊讶"。

46.D 女孩停下来仿佛在整理思绪。collect one's thoughts"集中思想,整理思绪"。

47.A 根据空前的"Or perhaps you are lonely or alone"可知, 女孩以为作者是因为孤单想要寻求陪伴。company"陪伴"; assistance"帮助"; shelter"庇护"; advice"建议"。

48.B 根据上文中的"Or perhaps you are lonely or alone, seeking <u>47</u> "可知, 此处表示在这个时候交际不是很荒谬吗? socialize"交友, 交际"; entertain"娱乐"。

49.C 根据上文中的"Then you could only be here at this time for crickets"可知,作者问女孩,自己为什么要为那种讨厌的动物(creature)而来。assumption"假设"。

50.D 根据上文可知,女孩是为蟋蟀而来的,再根据下文中的"had a rhythm(韵律)" "their singing"可知,女孩认为蟋蟀的叫声很美妙。loud"响亮的,大声的"; irregular"无规律的; "unusual"不寻常的,罕见的"; "awesome"极棒的,极好的。

51.C 根据空前的"It always had a rhythm(韵律)"可知, 蟋蟀的叫声总是很有节奏, 就像音乐 (music)。magic"魔法"。

52.B 根据语境可知, 女孩问假如自己一整天都在听蟋蟀唱歌, 作者会不会认为这是在浪费时间。well-being"幸福, 健康"; time-wasting"浪费时间"; disappointment"失望"。

53.D 根据空后的"so she burst into a heartfelt laughter"可知,作者的回答似乎让女孩很开心。 comfort"安慰,抚慰"; amaze"使惊奇,使惊愕"; confuse"使糊涂"; please"使满意,使愉快"。

54.B 第一段中的"the calm lake""the light rain"暗示刚开始下的是毛毛雨,根据空后的"annoying the lake" "Oh, my!"可知,此时雨变大了。take up"继续"; pick up"变得更猛烈,增强"; ease off" 减轻"; leave off" 中断"。

55.C 在回家的路上,作者学会了真正欣赏蟋蟀和它们的歌声。acknowledge"承认"; understand" 理解"; appreciate"欣赏,感激"; praise"赞美"。

第二节

56. 考查非谓语动词。to enhance,动词不定式做目的状语。

57. 考查谓语动词。was celebrated, 主语和 celebrate 之间是被动关系, 且是一般过去时。

58. 考查特殊句式。祈使句 + and (or)..... Learn, 注意首字母大写。

59. 考查介词 as。be listed as....., 被列为......。

60. 考查谓语动词。has been, 句子中的时间状语 since 2014 常与现在完成时态连用。

61. 考查副词。largely, 很大程度上, 主要地。

62. 考查表语从句。that, 只起连接作用, 不充当任何成份, 不能省略。

63. 考查形容词。increasing,越来越多的,渐增的。64. 考查并列关系连词。and 连接并列的谓语动词。65. 考查名词。integration,结合,融合。第四部分 写作

第一节

A possible version

"Charming China" Photographic Exhibition is perfectly fantastic. Specifically, it displays a wide variety of photos that reflect Chinese abundant and unique cultures, attractive scenery and a long history as well as great achievements in every aspect and so on.

For my part, I am especially interested in tea culture, Peking opera, Chinese calligraphy and traditional handicraft. Bathed in the essence of Chinese culture, I gradually have a deeper understanding of China and the Chinese people. Undoubtedly, this exhibition serves as a bridge between China and other countries to enhance each other's understanding.

I sincerely hope there will be more opportunities in the future for exchange students like me to learn more about China.

第二节

A possible version

Him? On stage? In a public speaking contest? "How could it be possible?" Marco spoke in a low mumble. Hardly could he imagine himself speaking in front of a big crowd. But Aunt Ginette seemed really serious and insisted that it was something he could do. She truly believed in him. Feeling her strong belief, Marco went against everything he had ever experienced, and agreed to enter the contest. Once determined, he spared no efforts to practice over the next few months, when time and obstacles no longer mattered and nor did the criticism from his father. Miraculously, he was taken by an energy he had never felt before.

Four months later, the big night arrived. His Aunt Ginette, his sister and even his father, were all in the audience. At first, Marco was overwhelmed with butterflies filling his stomach. But when he stepped onto the stage and began to speak, he felt totally at home, totally at peace. He was funny, witty and acted extremely natural as he spoke. The audience really loved him, bursting into thunderous applause. To his shock and amazement, he WON! It was at that moment that confidence and strength filled him. Then Marco bowed to the audience, only to find his father's eyes glowing with tears--he was so proud! Only then did Marco realize his father had always believed in him, just like his Aunt Ginette.

听力材料附下:

(Text 1)

W: Brad, we've been here in the cafe for nearly two hours. I need my book now! No more waiting!

M: Let's wait for Tim a little longer. He'll be here with your book any minute now.

W: You told me that an hour ago. It's already noon!

(Text 2)

W: Why did you buy this T-shirt? I don't think the color lovely. Is it back in style again this year?

M: Well, it's got this picture on it. It's cool.

(Text 3)

W: Hi, Mike. How are you?

M: Well, a little bored. It's raining here. I wanted to go out for a walk today, but now I'm just sitting here writing e-mails.

(Text 4)

W: I can't believe it!

M: What's the matter?

W: Do you remember John Barnes from our college? He's got a new job. Isn't it surprising?

M: Well, I don't care.

(Text 5)

M: Hi, Miss! Wait a moment please!

W: Excuse me. Are you talking to me?

M: Yeah, here's your card. It fellout of your pocket just now.

W: Oh, yes, thank you very much.

(Text 6)

W: Welcome! What can I do for you?

M: Um, I'm looking for a new mobile phone. There is something wrong with my current phone and it always shuts down automatically.

a 2 th the factor

W: What kind of phone do you prefer, a touch-screen one or a traditional keypad one?

M: I haven't used a touch-screen one before. I want to try something new. So I'd like to choose a touch screen one.

W: What about this one? It is specially designed for the elderly. It's got Wi-Fi and GPS. And you can also download all kinds of apps. The price is reasonable. Its original price is 150 dollars and I can give you a 20% discount.

M: That sounds good. I'll take it.

(Text 7)

W: Good news! I accepted a part-time position at Hal's Department Store.

M: But what about that great offer from the computer company — with the great salary?

W: Other things are more important to me than money. If I had taken a full-time job, I wouldn't have had time to tutor the kids in the evenings.

M: But that's volunteer work. They don't pay you!

W: I don't need any more money. I do it because I really love it.

M: Wow! I can't believe you gave up a job with such a great salary.

(Text 8)

W: It's Michael's twenty-fifth birthday next week. I'd like to invite him to a restaurant he hasn't been to yet. Could you recommend anywhere?

M: Actually, yes. There is a great Bulgarian restaurant near where I live.

W: Bulgarian? I don't think I've ever tried Bulgarian food.

M: Well, it's really good. It's a bit like Greek food — lots of vegetables, olive oil, very good cheese.

There is also a fantastic salad, which is made of fresh vegetables with a very special kind of cheese.

W: That sounds lovely, but Michael likes meat as well.

M: Oh, they do serve meat too, very good roast meat and fish and for dessert they've got cakes that

are a bit like Turkish ones.

W: I like Turkish ones!

M: But that's sweet and rich in fat. I can feel myself putting on weight already.

(Text 9)

W: What can I do for you, sir?

M: I'd like to exchange some money,

W: Okay.

M: I'm doing two trips. I'm doing a trip to Spain which is for my holiday and then I'm going to America for business. So could I have four hundred pounds for each currency?

W: Yeah. If you're going to America, you need to take U.S. dollars.

M: Right.

W: For four hundred pounds, I can give you about five hundred dollars. And if you are going to Spain, obviously you need to take euros, for which I can give you four hundred and forty euros.M: That sounds good.

W: Well, we have two hundreds, hundreds, fifties and twenties. And I recommend you to take some small bills, so you can spend them in Spain very easily.

M: Okay, that's fine.

W: What about U.S. dollars? Do you want the same bills as well for that?

M: A mixture would be fine.

W: We can give you some twenties, tens and even coins ...

M: Maybe two one-hundred dollar bills would be great.

(Text 10)

W: My musical inspiration is the English singer, Leona Lewis. One reason I admire her is that she's got a great voice. She also inspires me because she is so determined and ambitious.

Leona was born in London in 1985. She dreamed of a career in music from an early age. She

wrote her first song at the age of twelve and made her first recording when she was only fifteen years old. In 2006, she became the first female winner of the British talent show, The X-Factor and she made her first album, Spirit.

Probably her greatest achievement was when she sang at the Olympic closing ceremony in Beijing in 2008 in front of a TV audience of three billion people.

Another reason I admire her is that she is not only a talented and successful singer, she is also a very brave person. She always speaks her mind on important issues such as cancer awareness and vegetarianism.

To sum up, Leona Lewis is my musical inspiration and an inspiration to all young people because she has already achieved so many great things in her career. She has sold millions of albums; she has won many music awards and she has appeared with artists like Take That and Mariah Carey.

