高一	(上)	第-	-次月	考答案
----	-----	----	-----	-----

第一部分: 听力 1-5 ACACB 11-15. BBBCC 6-10. CCBAA 16-20. ABCCA 第二部分 阅读理解 21-23. CDA 24-27. DCCB 28-31. ADBA 32-35. CCDB 36-40. BDCAD 第三部分 语言知识运用 第一节 完形填空 41-45. ACCBB 51-55. DCAAD 46-50. DADCC 第二节 单项选择 56-60. BCCDD 61-65. DDCAB 第三节 语法填空 66. as 67. has existed 68. but 69. Picking 70. when 71. widely 72. are filled 73. enjoying 74. products 75. the 第四部分 写作 第一节 单词拼写 76. registration 77. experiments 78. schedule 80. responsibility 79. awkward 81. curious 82. recommended 83. editor 84, personality 85. explore 第二节 完成句子 86. concentrated on 87. leave me alone 88. looking forward to 89. depends on 90. on your own 第三节 翻译句子 91. What if he forgets to bring it? 92. The new school is a new society, where you will meet many friends. 93. I need to find ways to improve myself so that I can join the team next year. 94. He never passes without stopping to say hello to me/greet me. 95. All the tourists/visitors are impressed with / by the amazing scenery/view there. 答案详解 A 2 1/2 1/2 第二部分 阅读理解 Α 语篇类型:应用文 **文章大意:**本文是一篇说明文。文章主要是介绍了 Show Biz Summer 2019 的课程时间和内容安排。 21. C 细节理解题。文章在第二中活动中提到"Tell a joke! Learn why old jokes can be the best!" 以及"Work with your class to put on a Comedy Show"可知,对 funny stories 感兴趣可参加此项培训。故答案选 C。 22. D 细节理解题。从文章中"important information"部分可知, 交费时间最迟是开学当天; 不来上课不能退 费;注册在上课前一个半小时而不是半小时;上学第一天,学生要求有人陪伴。故答案选 D。 23. A 推理判断题。本文在 How To Register 部分中提到"fill out the form on the last page, black ink only",说 明该文章是节选自一个宣传册子的部分内容。故答案选 A。 B 语篇类型:记叙文

文章大意:我从小练习钢琴却对此没有太多兴趣,随着时间的推移以及新老师的鼓励,作者慢慢感受到了 与钢琴的爱的连接。

- **24.** D 推理判断题。根据第一段"I wasn't even planning to be "**productive**"— I wasn't going to make money of it"可知, 作者从来没想过靠弹钢琴来赚钱。
- 25. C 细节理解题。根据第二段最后一句"Therefore, I never felt confident and stable enough inside."可知,作

者在练习钢琴的过程中不自信。

- 26. C 推理判断题。根据第三段 "Then I got incredibly lucky with a new teacher who encouraged me to explore and follow my inner calling, instead of what I was told I should do."可知,作者学会了追寻自己内心的声音。
- 27. B 主旨大意题。从全文以及最后一段"I learned that if you started with something you didn't feel special interest in, remember that with constant efforts, it can take roots. There is always time and room to let love make a home in its place."可读出,作者讲述了自己对钢琴从不爱到爱的过程。

С

语篇类型:说明文

文章大意:调查表明,大部分孩子不愿意家长在社交媒体上晒娃。文章分析了这样做的一些风险以及注意 事项。

- 28. A 态度推测题。从第一段"if schoolchildren were in their parents' shoes, the majority wouldn't share posts of their sons and daughters online. Over 55% said they would not upload news about, or images of, their children to their social media feeds",可知孩子们的态度是不愿意。
- **29**. D 细节理解题。根据第二段中"Although our parents mean well, sometimes the danger brought by sharenting(晒娃) can be huge."可知,孩子们担心晒娃带来的风险。
- 30. B 细节理解题。根据第五段"Simple steps, such as checking your network environment and asking others not to share content of your children on their accounts (账户) if they are not sure about the privacy settings, are a good start"可知, 安全是第一要关注的。
- 31. A 推理判断题。根据最后一段"We must ensure we listen to children and take their views into consideration" 可知,我们应该听听孩子的意见。

D

语篇类型:说明文

文章大意: 文章介绍了一种独特的生物调查活动---BioBlitz (生物限时寻)。

- 32. C 细节理解题。通过第二段"BioBlitzes involves places that are connected to a living or industrial areas 可知, BioBlitzes 是调查当地某特定区域的生物物种。
- 33. C 推理判断题。第二段比较了 BioBlitzes 和 scientific inventories 各自不同的特点。
- 34. D 细节理解题。通过最后一段"A BioBlitz promotes and improves local natural spaces by making citizens better understand and protect biodiversity."可知, 生物限时寻能够增强人们对生物多样性的了解与保护意识。
- 35. B 写作意图题。文章介绍了一种独特的生物调查方式——生物限时寻,分析了它的特点、意义以及操作 方式。

Е

语篇类型:议论文

- **文章大意**: 文章针对游戏上瘾被 WHO 定义为一种心理疾病这一事件,对游戏是否令人上瘾这 一话题展开了讨论。
- 36. B 细节理解题。通过第一段"the name "gaming disorder"... gained recognition from the World Health Organization (WHO), which means game addiction is officially regarded as a psychological disease"可知,游 戏上瘾被正式认定为一种疾病。
- 37. D 推理判断题。第二段提到 television, pop music, comic books, novels,通过曾经的案例证明,游戏可能不是我们想象中那么有害。
- 38. C 细节理解题。通过第三段"Smartphones and modern video game machines use their permanent Internet connections to send gameplay data back to developers. In this way products are constantly adjusted to encourage players' spending."可知,游戏制造商通过网络反馈的资料对产品进行调整,鼓励游戏者多消费。

- 39.A 写作意图题。作者指出,游戏产业面临着一大问题。如果把游戏和赌博联系到一起,并被正式认定为 疾病,可能会导致家长的过度焦虑,完全禁止孩子玩游戏。
- 40. D 主旨大意题。文章针对游戏上瘾被 WHO 定义为一种心理疾病这一事件,对游戏是否令人上瘾这一话题展开了讨论,并指出认定游戏是种疾病可能给游戏产业带来风险。

第三部分 语言知识运用

第一节:完型填空

语篇类型: 夹叙夹议

- 文章大意:一个大学生在面对自己的口吃问题时的成长和改变。
- 41. A. 她把她的演讲背熟了。结合句意可知,此处应为 learn...by heart 意为"记住"
- 42. C. 演讲的前一天,她独自一人在房间里,感到很自信。根据上文中的"She had learned my speech _____." 可知,她已经都背下来了,所以此处应是"自信的"符合语境。
- 43. C. 但她一被邀请上台, 就充满了她以前经历过太多次的恐惧。"经历"符合语境。
- 44. B. 但她一被邀请上台, 就充满了她以前经历过太多次的恐惧——害怕因为口吃而卡住。stuck 卡住的。
- 45. B. 根据上文中的"She felt ashamed"可知,因为她感到害羞,所以应是尽可能少"说话"。
- 46. D. 在数学和科学上下了很大的功夫。effort 努力。
- 47. A. 根据上文中的"She put a lot of _____ into math and science;"可知,她在数学和科学上下功夫,应是为了让老师有印象。

r

- 48. D. 结合下文中的"for bullying(欺凌)"可知, 她因为口吃很容易成为欺凌的"目标"。
- 49. C. 根据下文中的"She went to a cooking school, where she hoped her cooking would speak for itself."可知, 因为成为欺凌的对象而成绩下滑,"因此"去了烹饪学校。
- 50. C. 根据上文中的"She went to a cooking school"可知,她去了厨师学校,所以此处应是"厨师"符合语境。
- 51. D. 老师的营养课让她"想起了"对科学的热爱, remind sb. of sth."使某人想起某事"。
- 52. C. 根据下文中的"She started to work in a research lab and tried speech therapy (治疗)."可知,她开始进入实验室进行治疗,所以此处表示对科学的渴望"更强烈"。
- 53. A. 根据下文中的"realized the real problem was not the stutter itself; it was her fear of stuttering."可知,她在 治疗师的帮助下,"逐渐地"意识到问题所在。
- 54. A. 根据上文中的"With the help of her therapist, she _____ realized the real problem was not the stutter itself; it was her fear of stuttering."可知,她意识到自己口吃的问题所在,所以此处应是花了大约一年的时间在会议上"说出"自己爱自己本身的样子。
- 55. D. 根据下文中的"she actively seek opportunities to be on the stage."可知,她开始积极主动地寻找登台的机 会,所以不再"逃避"口吃的问题。

第二节 单项选择

- 56. B. it 做形式主语,真正主语是后面的 that 从句。
- 57. C. find+it+形容词做宾补, amazing 令人惊叹的。
- 58. C. 考察定语从句的关系词, where 指代 planet, 在从句中做状语。
- 59. D. as if 好像,从句用虚拟语气。
- 60. D. 表语从句。
- 61. D. 状语从句的省略句,省略了主语和 be 动词。
- 62. D. 由语境判断用现在进行时的被动语态。
- 63. C. 非谓语动词做宾补。
- 64. A. 不定式做状语的否定式。
- 65. B. Only+when 引导的状语从句放句首,主句部分倒装。
- 第三节 语法填空

语篇类型:说明文

文章大意:本文主要介绍茶叶的历史和产地以及国际影响。

66. as 考察介词。be known as... 作为......而出名。

67. has existed 考查动词时态语态。since 的主句部分用现在完成时。

68. but 考查连词。not just...but also...

69. Picking 考查动名词作主语。

70. when 考查定语从句。先行词在从句中作状语。

71. widely 考察形容词和副词辨析。

72. are filled 考查动词时态语态。be filled with

73. enjoying 考查状语从句的省略句。省略了 they are

74. products 考查名词单复数。

75. the 考查冠词。the 加普通名词构成专用名词。

【听力原文】

(*Text* 1)

Tr. Ma

W: Hi, Jack, it's me, Sally. When will you get here? The meeting begins in 20 minutes.

M: Sorry. I was in a traffic jam just now. I'll need about 15 minutes to get to the office.

(Text 2)

M: Sally, I'm going to sign up for the debate club

W: I hate debate. I don't like arguing with others. I really like chess and poetry.

M: Well, I will just choose the chess club with you.

(Text 3)

M: What do you want to do?

W: Let's clean up around here.

M: Do you think this room is pretty dirty? I just cleaned it this morning.

(Text 4)

M: This restaurant looks nice. Do you want to eat here?

W: It looks expensive. Let's just get some fast food.

M: Well, there's a fast food restaurant across the road.

(*Text* 5)

M: I plan to give Mum a surprise by making a coffee table for her birthday. I'm trying to do it without making a noise.

W: That's going to be difficult when you start working.

(*Text* 6)

W: Can you play tennis with me today, Tom?

M: I am afraid I can't. I have decided to go and help Emily with her English. If she fails in the final examination, she won't be able to go on the trip with us.

W: I see. Good luck to her.

M: Thanks.

(*Text* 7)

M: **I'll have to make a choice soon about next year.** I've been offered a job to work in Shanghai, but I've also passed the public servant exam to work in the government of my hometown.

W: Wow, to work in Shanghai? How could you say no?

M: Well, believe it or not, I don't have a burning desire to work in big cities. I'd much prefer just to work in my

hometown. Anyway, it's hard to decide.

W: Well, I would strongly advise you to think of the future. **Working in big cities is much more exciting than working in your hometown.** You're lucky to have a choice. A lot of people don't.

(*Text* 8)

W: The other night I was watching TV. The strangest thing happened.

M: Really? What happened?

W: The rain poured down and there was a lot of lightning and thunder. Do you remember?

M: I remember quite well. The children were frightened, and the dog ran and hid under the bed!

W: Well, anyway, the lightning flashed a number of times, and I was going to turn off the TV. That was when the strange thing happened.

M: I hope the lightning didn't hit your TV set!

W: Oh, there is nothing as serious as that. Suddenly the screen began to flash rapidly all by itself!

M: That's quite normal! The lightning has a big effect on the TV signal.

(*Text* 9)

M: Miss Smith, congratulations on your prize. Can you tell us about your volunteer services in the hospital?

W: I'm a teacher but I also help in a hospital for people with disabilities. I help in the children's hospital.

M: What sort of disabilities are you talking about?

W: All kinds. Some of the children can't see or hear. Some can't speak. The others can't walk.

M: So warm-hearted you are. Can you tell us how you help them?

W: I play with them and sing songs with them. The nurses are busy. They don't have time to do this.

M: What exactly is your daily schedule? How do you plan your day?

W: Well, I leave home at about 6:45 and I'm at the hospital at 7:15.

M: And how long do you stay there?

W: About an hour until about 8:15. Then I leave the hospital to get to school. I start work at 9 o'clock there.

M: What time do you finish work every day?

W: I leave school at about 4:30 in the afternoon.

M: Do you go to the hospital every day?

W: Yes, every day except Sunday.

M: Why do you do that?

W: I like children. And these children are often quite sad and lonely in hospital. It's good to see them laugh and play.

(*Text* 10)

If we happen to see or get involved in a traffic accident, what should we do to save other people s lives? Knowing how to act properly can make a big difference. Here are some rules that we can follow. First, we should stay calm and dial 110 and 120 at once. Second, don't move the injured people. Leave them where they are unless you have learned the first aid. Third, put on some signs to remind other drivers of the accidents to avoid any further accidents. Fourth, we need to check the person's breathing. If the person's breathing stops, we should try to make him start his breathing again right away in the mouth-to-mouth breathing. Last, if a person is bleeding, we need to stop the bleeding by pressing on the wound with a clean cloth. After all the above have been done, we can stay with the person until the police and ambulance arrive. If you can help, give the police and doctors a hand and you will be appreciated for sure.