#### 黄冈市 2021 年春季高二年级期末调研考试英语

#### 参考答案

**1-5 BACBA 6-10 CBBCA 11-15 BCACB 16-20 BACAC** D: A C A B A: 21-23 CCD B: BCBA C: BDAB 36-40 F C D A G 41-55 BADAC DCABB DACBD 60.flavors 56. has been **57.traditional** 58.a 59. to close 61. but 62.which 63. specially 64. coming 65. at Dear Johnson.

How are you doing these days? The summer holiday is around the corner. Knowing that you are interested in the summer camp, I'm writing to tell you some relevant details about it.

The summer camp is scheduled to begin on July 10th and last for a month. The ages of participants are limited to a range of 12 to 18. Those who decide to participate are required to sign up on the internet and pay 6000 yuan to cover the expense. You are advised to wear sports clothes and shoes. Considering safety, you'd better take along some medicine in case of injury.

Looking forward to seeing you again.

When Wang was told about Chen's situation, he decided to do something to help. Not only was he deeply moved by Chen and her honesty, but also he was concerned about Chen's daughter's illness. If she didn't get timely treatment, she would lose her young life. If he gave this 100000 yuan to Chen, she wouldn't accept it. He did intend to help Chen and her family. Wang scratched his head and was lost in thought. Suddenly an idea flashed in his mind---why not set up a fundraising website to pay for Liu Xia's hospital bill? He did so and also wrote to the local newspaper for the good virtue.

A large sum of money was raised and Chen Liyan was interviewed by the local newspaper. when asked why she didn't keep the money, she said," it was honesty that made me do so. Poor as I am, I think I am supposed to make money by my hard work.Words fail to convey my endless appreciation for what Wang Zhen did for my family and I also want to express my sincere gratitude to all the people who donated the money to help us. Now we have enough money for my daughter's ongoing treatment. " Indeed, it is honesty that makes Chen's family pull through the current tough situation. It speaks that one good turn deserves another.

#### 答案解析:

A 篇:应用文 改编题 主要介绍去 Vail Marriott Mountain Resort 滑雪的相关事宜。

21. C 细节理解题。从 Best Time to Vacation 部分可知去 Vail Marriott Mountain Resort 滑 雪

的最佳时间是十二月到三月。

22. C 细节理解题。从 Know Before You Go 部分的 Suncream 可知。

23. D 细节理解题。从 Difficulty levels 中可知 Green Circle 是最简单的滑道,对于初学者是最佳选择。

B 篇: 【答案】 BCBA 选自: Reader's Digest; 体裁: 记叙文; 主题: 火灾中营救家人; 难度: 易

24.细节理解题。根据文章第一段"The medicine that I takes for my rheumatoid arthritis causes me to wake up in the middle of the night with a dry mouth."可知,药物作用使我半夜起床。故选B。

25.细节理解题。根据文章第二段" it made enough noise for me to go to him "和"he was running up, and he never came up the stairs,"可知 He kept barking and running up to stairs。故选 C。 26.细节理解题。根据文章第三段"I got everybody out on the roof and threw a blanket out there so we wouldn't slip off. It was cold, January cold. Then I started screaming for help."可知, after his family all stood on the roof, he started screaming for help。故选 B。

27. 主旨题。根据文章最后一段"I'm no hero. I'm just an ordinary person who'd help anybody. This happened to be the time when I helped my own family. I live to protect my family. Just like Rock—he lived to protect us."可知.作者是个有勇气和负责任的人,故选 A, Courageous and responsible。

### C 篇:

## 【答案】 BDAB

选自: http://www.kekenet.com/; 话题: 人与社会之科学与技术,新的研究表明,无论你喝的是什么酒,无论你喝多喝少,都会对你的大脑造成危害。体裁: 说明文;

28.细节理解题。根据第二段中的" on the brain's gray matter -- regions in the brain that make up "important bits where information is processed,"可知, gray matter 是指 Process information,选B。

29.细节理解题。根据第三段"The more people drank, **the less** the volume of their gray matter, "可知, D错误。

30.判断推理题。根据第三段的"modifiable risk factors are "ones you can do something about, in contrast to aging.""可知,可调节的风险因素指的是"你可控的因素,相对于不可控的衰老而言"。故选 A。

31.主旨题。根据第一段的内容,新的研究发现,无论你喝的是什么酒,无论你喝多喝少,都会对你的大脑造成危害。故选 B。

D篇: ACAB 本文是一篇说议文。主要讲述了对于怀旧这种现象不同的观点。

32. 答案: A 细节推理判断题。第二段主要是反对怀旧的观点,故排除 D。B 答案错误因为 devoted to the good old days 是 nostalgia 的特征,并不是结果之一,同理排除 C。

33. 答案: C 细节理解题。根据第三段内容可知 C 答案文中并未提到。It is also a tool for self-discovery 可知 A 答案正确。Nostalgia can transform even the most ordinary past into legend, which warms the heart and the body. 可知 B 答案正确。memories are a psychological immune response that is triggered when you want to take a break from negativity. 可知 D 答案正确。

34. 答案: A 推理判断题。根据最后一段最后一句话 You can't have a better tomorrow if you are thinking about yesterday all the time."可知答案为 A。

35. 答案: B 主旨大意题。文章第一段提出一个现象,第二段提出一种观点,但中心句在 第三段开头。But new studies suggest that a modest dose of nostalgia is not only harmless, but actually beneficial. 第四段开头又重 申了此观点。 七选五: FCDAG 这是一篇说明文,对想要从事音乐事业的人提出了四点建议。 36. 答案: F 段尾句。根据下面四点建议和F选项中的 tip 可以看出答案是F。 37. 答案: C 段中句。根据这段的标题和前面一句话中 what you'd like to achieve 可以选出 答案,因为 what you'd like to achieve=outcome。这是对前一句话的具体说明。 38. 答案:D 段中句。根据句式特点,前面一句话中有 you'll stand firm...,D选项中 you'll also... 与之句式上是并列的,意义上是递进关系。

39. 答案: A 小标题。根据下面一段的内容可以得知此段主要是围绕 the worst 展开。
40. 答案: G 段首句。后面一句 how true! "多么正确呀",还有 staying power 与 G 选项中的"适者生存"意思是一样的。

完形填空【解析】 BADAC DCABB DACBD 这是一篇夹叙夹议文。讲述了 David Attenborough 为了警醒人们保护环境所做出的努力和他本人对他所做的事情的态度。 41. 答案: B 动词词组辨析,前文中提到 David 想要人们帮助 bring nature back,所以他说 "孩子们在成长过程中不知道什么是蝌蚪,这是可怕的事情"。When someone grows up, they gradually change from being a child into being an adult. grow up. take off: 脱掉;起飞; (使) 离开;突然成功; pass away: 去世。

42. 答案: A 形容词词义辨析。见上。 awful: 可怕的, courageous: 勇敢的。

43. 答案: D 动词词义辨析。根据后面一句中提到的 他经常潜水的暗礁都变得没有生机 了,可知 43 题是糟糕的情况。词句话意思是"北极的冰在缩小"。shrink: become smaller, especially when washed in water that is too hot; to make clothes, cloth, etc. smaller in this way

(使) 缩水, 收缩, 缩小, 皱缩。

44. 答案: A 名词词义辨析。highlight:突出;强调,impact:影响。根据上下文我们得知 主要是人类对自然的影响。

45. 答案: C 动词词义辨析。tip it into a disaster "使它陷入灾难"。tip: to cause sth to fall or turn over.

**46.** 答案: D 动词词义辨析。因为从后文中得知 David 几十年以来一直致力于自然保护并拍摄相关影片,所以作者说没有哪一个人如同 David 一样看到那么多的地球表层。

47. 答案: C 动词词义辨析。wipe out: 彻底摧毁; 消灭。

**48**. 答案: A 副词词义辨析。quite: 很, 相当; 非常; 的确; 确实如此; not know quite... " 不太清楚"。

49. 答案: B 名词词义辨析。series: a set of radio or television programmes that deal with the same subject or that have the same characters (广播或电视上题材或角色相同的)系列节目。relief: 宽慰, 安心; 免除, 减轻; 救援物资。

50. 答案: B 名词词组辨析。根据语境可知 David 来到妻子旁边时,妻子即将离世,只能捏了捏他的手。

51. 答案: D 动词词义辨析。throw oneself into work "投入工作"。recognize: 认出; 识别; 承认。award: 授予; 奖励; 裁定。

52. 答案: A 名词词义辨析。 credit: praise or approval because you are responsible for sth good that has happened 赞扬;称赞;认可。 reward: 报酬; 奖励, 回报; 赏金。

53. 答案: C 名词词义辨析。 fame: 名声; 名望。"尽管他享有盛名"

54. 答案: B 名词词义辨析。"对于将来一代人,未来岌岌可危。"

55. 答案: D 形容词词义辨析。 powerful: being able to control and influence people and events 有权势的; 有影响力的。"我们是强大的具有破坏性的物种之一, 所以我们更应该适度, 不应该浪费"。

语法填空:说明文 出自 China Daily

56. has been 考查谓语时态语态主谓一致。此处可从 to date 可知用现在完成时态并结合主语 the chain 可知。
57.traditional 考查词性转换 此处是形容词修饰名词。
58. a 考查冠词
59. to close 考查非谓语动词。Only to do 意料之外的结果。
60.flavors 考查名词的数 从谓语 are 可知主语是复数形式。
61. but 考查并列连词。根据语境可知前后句为转折关系。
62.which 考查引导词。此处引导非限制性定语从句修饰 tea powder,并作从句主语。
63. specially 考查词性转换 此处是副词修饰动词。
64. coming 考查非谓语动词。keep sb doing
65. at 考查介词。 put sb at ease

## 听力录音稿:

Text 1

- W: Hi, Mike. I heard you went to the Opera House. How was the opera you saw last Sunday?
- M: Don't mention it. It was not as good as I expected. I should have watched the live matches at home.

# Text 2

- W: Hey David. Has Linda invited you to her 30th birthday party tonight?
- M: Yes. We can go there together, Anne. I remember you were born on Christmas Day.
- W: Yes. My birthday is in five days. Every year my family throw a huge party for me.

Text 3

- W: Hey, Jack. Have you heard the bank where Abby works was robbed by a gunman wearing a mask?
- M: Oh, yeah. I read about it in the paper this morning. Poor Abby. She must be badly frightened.

### Text4

M: Bless me, I'll have a 10-hour trip, and I have to change plane in Beijing. So I won't get back into Moscow until Monday morning.

W: It's a long journey. Keep in touch. Come and see me in New York if you can.

Text 5

W: Hello, is that Adams Auto Repair Shop?

M: Yes. Can I help you?

- W: Yes. This is Amanda. I'm calling you about my car. When can I pick it up?
- M: I'm mending it right now. It'll be ready at 2:00 this afternoon.

### Text 6

M: Wow! Nice place! I've never been to this part of town before.

W: Thanks. This area's called the East End. It isn't very central, but I chose it because I could afford more space here.

M: Yeah, you have a whole extra room!

- W: I know! I use it for work.
- M: I thought you worked in an office downtown.

- W: My company lets me work one day a week from home.
- M: Lucky! You've got a great boss and a great apartment. I'm so happy for you! Let's celebrate! Let me take you to dinner.

```
Text 7
```

- W: **8** Good evening. Do you have a reservation?
- M: No, we don't.
- W: How many people are you together?
- M: Just two people. My wife is arriving in five minutes.
- W: (8) Would you like to sit in a smoking section, a non-smoking section or whatever comes open first?
- M: Well, we cannot put up with the smoking. So...
- W: I see. But I'm awfully sorry. **(9) There are no empty seats in the non-smoking section now.** I'm afraid you'll have to wait for a while.
- M: **9**How long do you think I have to wait?
- W: (9) About fifteen minutes. (8) We'll offer you the menu so that you can look at it in advance.
- M: **(DOkay. I'm so thirsty. Can you give me a glass of water first?**
- W: Sure. (8) We always provide free drinks and snacks in the waiting area.

Text 8

- M: Hi, Jennifer. Do you think the weather is too cold lately? Are you preparing to travel abroad?
- W: Yes, I'm preparing to travel to some place which is lovely and warm. But I haven't decided where to go yet.
- M: Well, I must say, Sanya or some cities of Thailand are the best choice.
- W: I feel the same. I'm wondering whether to go to Thailand. Have you ever been there?
- M: No, I haven't.
- W: 11 Have you ever traveled abroad?
- M: 1 Yes. In fact, I was born abroad.
- W: **11** Where were you born?
- M: (1) China. I'm not joking. I was made in China. My parents are Americans but I was born in Shanghai.
- W: Can you speak Chinese?
- M: No. 12 We moved to Paris when I was young because of my mother's new job.
- W: **12** How old were you then?
- M: 12 I was nine.
- W: 12 You were nine years old. And you cannot speak Chinese.
- M: **(2)**No. I was 9 months old. Ha-Ha... **(3)**But my parents always speak highly of China.
- W: ③Great. It must be very charming. Now I make my mind to travel the country this winter.

Text 9

- W: (4) Good morning. What can I do for you?
- M: **(4)**Good morning, Miss. It's my first visit here. I need some books.
- W: Have you got a reader's card?
- M: I'm afraid not, but I have my student ID with me.
- W: That might be OK. (5) What kind of books are you interested in?
- M: 15 I fancy art and music.
- W: 1 Well, let me see. Now we are on the 2nd floor. You need to climb one more floor.
- M: Thank you. By the way, I also want to look for some magazines.
- W: 14 Then you can surf the open shelves on the 6th floor.
- M: Good. How long can I keep these books and magazines?
- W: **16** Books for two months, and magazines, only four weeks.

## Text 10

M: ⑦ Hello, everyone! I'm John, the President of the Student Union. ⑧ Now I have an important announcement to make. There are a few changes that have been made to the visit. So, please pay full attention to what I'm saying next. ⑨ We still have been arranged to pay a visit to the local museum this weekend, but it's on Saturday. We were informed that the museum wouldn't open this Sunday due to some special reasons. And we are going to meet on the playground instead of the school gate at eight o'clock in the morning. We will go directly there by school bus. Owing to the very big museum, you'd better wear comfortable shoes for long walks. More than anything, please bring a notebook with you and make some notes. ⑦ We will have a discussion about it in the class meeting next Monday. Oh, I nearly forget to remind you of the rules. Don't take pictures of the cultural relics. But if you do want to take a picture, you can do that in front of the museum. ⑳ And nobody is allowed to touch anything there, or else they will be fined. Have a nice weekend!